Doğa koruma, çölleşme ve erozyonla mücadelede neler oluyor?

2 Eylül 2019 Pazartesi günü bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağına dayanılarak hazırlanan ve internet sitelerine düşen bir haberle kamuoyunun haberi oldu; Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğünün ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün kapatılacağı.

Dilek ve temenniler mi?

18 Haziran 2019'da Trabzon'un Araklı ilçesindeki selin afete nasıl dönüştüğünü, dehşet anlarını akıllı telefon kameralarından endişeyle izledik. Hayatını kaybedenler oldu…

Bir İklim Zirvesinin Ardından

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın 24.sü (COP) Polonya Katoviçe’de gerçekleştirildi. Ben de TMMOB Çevre Mühendisleri Odası adına konferansa katıldım. Odamız ilk defa bu alanda temsil edildi.

SU GÜNÜNDE, KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAYALIM!

Her yıl 22 Martta kutlanan Dünya Su Gününün bu yılki teması "Kimseyi Geride Bırakmadan". "Kimseyi Geride Bırakmadan" teması ile sağlıklı suya sahip olmayan insanların neden görmezden gelindiğinin nedenlerini ele alarak su kriziyle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

“Paris, Meslek Odamızı Doğrudan Etkiledi”

“Siyaset alanı iklim değişikliğine ilgi gösterip daha fazla çözüm üretmeye, ekonomiyi bu sorun üzerinden tekrar şekillendirmeye çalışırsa birçok engel aşılabilecektir. En büyük beklentimiz ülkemizin karbon emisyonunu en aza indirecek şekilde bir yapılanmaya acilen gidilmesidir”

ÇED Yönetmeliği Değişikliğine İtiraza ‘kısmen’ Kabul

24.11.2014 tarihli ÇED Yönetmeliği‘ndeki olumsuz değişikliklerin iptali için dava açmıştık. TMMOB Çevre Mühendisleri Odamız dışında, Ekoloji Kolektifi Derneği, yurttaşlar ve TMMOB da ayrı dava açmıştı. Odamızın açtığı davaya dair yürütme durdurma kararları elimize ulaştı. Dava devam ederken yürütme durdurma taleplerimiz kısmen kabul edildi.

Hava Kirliliği Raporu 2015

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye‘deki hava kirliliğinin özellikle belli bölgelerde kitlesel hastalıklara neden olabilecek seviyelere ulaştığını kaydetti.

Gürültü Kirliliği

Biz çevre mühendislerinin birincil amacı, doğadaki canlıların, öncelikle sağlıklı bir şekilde yaşaması için çalışmaktır. Mesleğe başladığım günden bugüne, bunun mücadelesini verdim, veriyorum. Bir Yunus Emre şiirinin çok sevdiğim dörtlüğüdür:

‘Demokrasi’de Birleştiler

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu: Barışa, ve demokrasiye yapılan saldırının tarihe not edilmesi açısından ‘Demokrasi Meydanı’ ve ‘Demokrasi Anıtı’ önerisini destekliyorum.

Baz İstasyonları Sil Baştan!

Baran Bozoğlu: ‘Bilimsel çalışmalarda glioma (bir çeşit beyin tümörü), lösemi, beyin sıcaklığının artması, üremede azalma, kan basıncının artması gibi birçok hastalığı neden olduğu bilinen elektromanyetik etkiye dair önemli bir karar verilmesini sağladık…’

Tiyatro Çevrilmesine İzin Veremeyiz!

Angola’ya ait olan Kuito Gemisi “Uranüs” isimli gemi tarafından çekilerek Aliağa’ya getirilmektedir. Gemi, Cuma günü yaptığımız açıklamanın ardından Girit Adası’nın kuzeyinde 3 gün boyunca dolaşmıştır. Olduğu yerde 8 çizmiştir.

Bakanlığın 2014 Çevre Karnesi, Yaşadıklarımız

2014 yılı çevre sorunlarının arttığı ancak çevre sorunlarına karşı demokratik katılım anlayışının azaldığı bir yıl olmuştur. Çevre mevzuatında gerilemeler, uygulamalardaki çelişkiler, halkın yatırım sürecine katılımında azalmalar, hava kirliliğinde ve su kirliliğinde artış, kuraklıkta belirgin yükseliş 2014 yılındaki olaylardan bazılarıdır.

ÇED Davalarında İvedilik adalet getirir mi?

Ülke ve dünya gündeminki yoğunluk ve değişkenlikle birlikte, gözlerden kaçan, kaçırılan birçok düzenleme yapılıyor. Zeytinliklere enerji santrallerinin yapılabilmesine dair kanun tasarısı meclis gündemindeyken, sonbahar aylarında gündeme gelmesi ön görülen “Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 28 Haziran 2014 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çevre mevzuatındaki ertelemeler ve denetimsizlik daha büyük sorunlara neden olacak!

Ülkemizde tehlikeli kimyasalları kullanan, üreten veya depolayan tesislerde yaşanacak olası kazalara, felaketlere dair önlenmeler alınması, riskin yönetilebilmesi ve kaza sonrası afetin yönetilebilmesi, kurumlar arası görev dağılımlarının netleştirilmesi adına “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” yürürlüktedir. Söz konusu yönetmelik Avrupa Birliği`nde kısaca SEVESO sevesoDirektifi olarak anılmaktadır.

Nükleer Kazada, Ankara Yok Olur!

Bilindiği üzere, 26 Nisan 1986 saat 01:23`de Ukrayna`nın başkenti Kiev`in 140 km uzağında bulunan Çernobil Nükleer Santrali`ne kaza meydana gelmiş, yüzbinlerce insan yaşamını yitirmiş, yüzbinlerce insan evini terk etmek zorunda kalmış ve geniş bir coğrafya radyasyondan etkilenmiştir.

Su Krizi Kapımızda!

Damacanalardan değil, musluklardan su içmek ve herkes için ulaşılabilir temiz su, bir haktır, zorunluluktur! Gerekli önlemler alınmaz, konu ciddiyetsiz açıklamalarla geçiştirilirse ülkemiz suya hasret kalacak…

ÇMO 12. Genel Kurul Konuşma Metni

Zor günlerden geçiyoruz. Gerek mesleğimiz ve çevre sorunları gerekse toplumsal anlamda oldukça zor günlerden geçiyoruz. Mesleğimizin sorunlarının toplumsal sorunlardan bağımsız olmadığı gerçeği ve bilinciyle yaşadığımız süreci değerlendirmek gerekir.

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız