Atatürk Orman Çiftliği içinde Hayvanat Bahçesi alanı da dahil olmak üzere 2 milyon 100 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Ankapark’la ilgili bugüne kadar sır gibi saklanan Proje Tanıtım Dosyası’na Zaman ulaştı.
Zaman Gazetesi 23 Ocak 2015
Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün dosyayı incelediği ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdiği ortaya çıktı. Dosyada proje bedelinin 95 milyon olarak yazılırken, gerçekte ise 800 milyon lira harcanması ‘kandırmaca’ olarak yorumlandı. Dosyada inşaat alnındaki tüm bitki örtüsünün de yok olacağı belirtiliyor. Ankapark’m ‘çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerekli değildir’ kararını veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün dosyaya onay vermesine inanamadıklarmı belirten Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, “Proje Tanıtım Dosyası eksik, yanlış ve hatalarla dolu. Projenin dosyaya uygun olması gerekir. Bakanlığın her uygunsuzluk için 18 bin lira ceza kesmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin cezalandırılması ve projenin iptali için başvuruda bulunacağız.” dedi.
MALİYET; DOSYADA 95, GERÇEKTE 800 MİLYON LİRA
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından inşaatı devam eden Ankapark’la ilgili bugüne kadar ulaşılamayan Proje Tanıtım Dosyası ortaya çıktı. Dosyada pekçok eksiklik tespit edilirken, özellikle maliyet hesabı uzun süre tartışılacağa benziyor. Projenin 95 milyon liraya mal olacağı belirtilen dosyada, bu bedelinin yarısının kazı, dolgu gibi saha çalışmalarında kullanılacağı, geri kalan yarısının ise yurt dışından oyuncak alımında kullanılacağı belirtiliyor. Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankapark için bugüne kadar 800 milyon lira harcandığını ve toplamda 1.217 oyuncağın satın alınacağını açıklamıştı. Proje Tanıtım Dosyasındaki maliyet ile gerçek maliyet arasındaki 10 katlık farkın, dosyanın en bariz hatalarından biri olduğu belirtildi. ÇMO Başkanı Bozoğlu, “Dosyanızda ne yazdıysanız onu harcarsınız. Ona göre işlem yaparsınız, ona göre inşaat yaparsınız. 95 milyon komik bir rakam olarak kalıyor, Gökçek’in açıkladığı rakam karşısında.” ifadelerini kullandı.
ANKAPARK ÇELİŞKİLERİ
Projenin maliyetinin Vb milyon lira olduğu dosyada yazılırken, şu ana kadar 800 milyon lira harcandı.
Dosyada toplam inşaat alanı 960 bin metrekare iken, gerçekte bu alanın Hayvanat Bahçesi Alanı dahil 2 milyon 100 bin metrekare olduğunu Gökçek açıkladı.
Projede alternatif alan seçimi yapılmamış. Her proje tanıtım dosyasında alternatif yer belirleme zorunluluğu bulunuyor. Ancak Ankapark’m inşa edildiği alanın ‘yeterli ve uygun’ olması nedeniyle alternatif alan seçilmemiştir’ ifadesi kullanılmış.
Dosyada Ankapark’m yapılmasına dair hiçbir trafik hesabı yapılmamış. İki adet otoparkın yapılacağı belirtilirken, Ankapark nedeniyle İstanbul Yolu’nda, Beştepe civarında, Anadolu Bulvarı’nda oluşacak trafik yoğunluğuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmiyor. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görüşleri alınmamış.
Proje alanının genişlemesi ve maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle yeni bir Proje Tanıtım Dosyasının hazırlanması gerekirdi. Ancak bu yapılmadı. Yeni dosya ile ÇED süreci işletilip, halkın katılımını sağlayacak toplantı yapılmalıydı.
Dosyada inşaat alanında bulunan bitki örtüsünün tamamen yok olacağı açıkça belirtilirken, kesilen veya taşınan ağaç sayısı yazılmamış. ‘Tamamen yok olan’ bitkilerin ne kadar olduğu bilinmiyor.
Projenin yerleşim planı yok. Hangi zemine göre, hangi oyuncağın yerleştirileceği belirtilmemiş. Detaylı zemin çalışması yapılmamış.
Eski hayvanat bahçesinin yerine yapılacak yeni hayvanat bahçesiyle ilgili detaylar yok.
Hayvansal atıkların ne yapılacağı, nereye taşınacağının bilgisi verilmemiş.