Bakanı, Müsteşarı ve Genel Müdürü Bölgeye davet ediyorum…

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu, Artvin’de yapılmak istenen maden ocağı ile ilgili süreci yakından takip ettiklerini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Müsteşar Prof Dr Mustafa Öztürk ve Genel Müdür Mustafa Satılmış’ı Artvin Cerattepe’ye davet etti.

Baran Bozoğlu, Rize İdare Mahkemesinin iptal ettiği ÇED raporları sonucunda bölgede maden şirketin faaliyetini durdurduğunu, ancak şirketin bir süre önce konkasör ve teleferik kurmak için Orman Bölge Müdürlüğüne tekrar yaptığı başvurduğunu söyledi.  Bozoğlu, Orman Bölge Müdürlüğü’nden onay alınması üzerine karara tepki gösteren halkın eylemlerine dikkati çekerek, ‘Geçtiğimiz Kasım ayında bölgedeydik. Yaptığımız inceleme sonucunda bölgenin maden ocağı için uygun olmadığını gözlerimizle gördük.  Sayın Bakan Güllüce’yi, Sayın Müsteşar  Öztürk’ü ve Sayın Genel Müdür Satılmış’ı birlikte bölgeye gitmeye davet ediyorum. İnanıyorum ki, yerinde inceleme yaptıklarında, yöre halkıyla konuştuklarında onlar da buraya maden için izin vermeyecekler’ dedi.

Süreci yakından takip ettiklerini belirten Bozoğlu, ‘O gün ÇED iptal kararının yeterli olmadığını, tehlikenin halen devam ettiğini, şirketin faaliyetinden vazgeçtiğini açıklaması gerektiğini söylemiştik. Ne yazık ki, haklı çıktık. Ancak hatırlatmak isteriz ki, ne 20 yıldır kentini gece gündüz demeden koruyan Artvin halkı ne de bu ülkenin kaynaklarını korumak sorumluluğunu üstlenen biz çevre mühendisleri mücadelemizden vazgeçeceğiz. ÇMO olarak süreci yakından izliyoruz’ diye konuştu.

KARAR TAMAM AMA SÜREÇ DEVAM EDİYOR…

Bozoğlu, Kasım ayında bölgeye yaptığı teknik inceleme gezisi üzerine hazırladığı raporda şu ifadelere yer vermişti:

‘Özaltın İnşaat (Cengiz Holding) tarafından Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyeti yürütülmeye çalışılmaktadır. Hali hazırda bakır madenciliği için izin alan ve ÇED sürecini tamamlayan firma, bakır madeninin üzerindeki katmanda bulunan altın madeni için de harekete geçmiştir. Şirket bakır ve gümüşü “kapalı ocak madenciliği” (tüneller ile) ile çıkartmayı planlamaktadır.

Ancak altın madeni için açık ocak işletmeciliği talebi bulunmaktadır. Bu durumda bakır madeni için kesilen ağaçlardan ve doğa tahribatından daha fazlası meydana gelecektir. Altın madenciliği için ise ÇED süreci devam etmektedir. ÇED raporu henüz nihai hale gelmemiştir.

Artvinliler tarafından her iki projeye büyük tepki gösterilmektedir. Bu madencilik faaliyetine karşı mücadele içerisinde AKP, CHP, MHP gibi farklı siyasi eğilimlere sahip kişiler yer almaktadır. Bu nedenle Artvin Belediye Başkanı da projeye karşı olduğunu açıklamıştır. Ancak vatandaşlarla yapılan sohbetlerde, Artvin AKP milletvekilinin herhangi bir desteği, katkısı olmadığı vurgulanmıştır.

Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaçları işaretlemesi üzerine proje sahasında vatandaşlar tarafından nöbet tutulmaya başlanmış ve ağaç kesme işleminin gerçekleşmesi engellenmiştir. Yırca’daki termik santral projesinde olduğu gibi, özel güvenlik ekibi kurulmuş ve güvenlik ekibinde istihdam edilen Artvinli gençlerle Artvin halkı karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştır.

Nöbet devam ederken, Artvinlilerin açtığı dava sonucunda, Bakır Madeni için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” kararı mahkemece iptal edilmiştir. 20 Kasım 2014 tarihinde karar vatandaşlara ulaşmıştır. 21 Kasım 2014 tarihinde ise Artvin Valiliği’nin önünde Yeşil Artvin Derneği basın toplantısı düzenlemiş ve Artvinliler yoğun katılım göstermişlerdir. Bu basın toplantısına Çevre Mühendisleri Odası Başkanı olarak katılım sağlayarak Artvinlilerin mücadelesini sahiplendiğimizi belirttim.

Ancak, altın madeni için ÇED süreci devam etmektedir. Şirket tarafından projelerden vaz geçildiğine dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Yani süreç devam etmekte, toplumsal tepki sürmekte, çevresel felaket riski varlığını korumaktadır. Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararı vermesi beklenmektedir.’