Çamur iddiası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi, geçen sene Eymir Gölü ve Mogan Gölü’nün ıslah edilmesi için protokol imzaladı. Protokol kapsamında Mogan Gölü’nün dip çamurunun temizlenmesi planlandı. Ancak Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, Mogan Gölü’nden çıkarılan ve içinde ağır metal de bulunan dip çamurunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 12 Eylül 1994 yılında ‘botanik park’ ilan ettiği Balıkpınar Köyü 574 nolu parsele döküldüğünü açıkladı. Bozoğlu, alanın Özel Çevre Koruma Alanı olduğunu belirterek, “Buraya çamur boşaltamazlar” dedi.

Milliyet Gazetesi 29 Temmuz 2015

Bakanlık botanik park ilan etmişti, şimdi çamur boşaltıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi, geçen sene Eymir Gölü ve Mogan Gölü’nün ıslah edilmesi için protokol imzaladı. Protokol kapsamında Mogan Gölü’nün dip çamurunun temizlenmesi planlandı.
Ancak Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, Mogan Gölü’nden çıkarılan ve içinde ağır metal de bulunan dip çamurunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 12 Eylül 1994 yılında “botanik park” ilan ettiği Balıkpınar Köyü 574 nolu parsele döküldüğünü açıkladı. Bozoğlu, alanın Özel Çevre Koruma Alanı olduğunu belirterek, “Buraya çamur boşaltamazlar” dedi.
İki bakanlık, Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı Belediyesi, 30 Eylül 2014’te protokol imzalayarak, Eymir Gölü ve Mogan Gölü için Islah Projesi başlattı. Proje kapsamında Eymir ve Mogan Gölü arasındaki sazlık alana biyolojik atık su arıtma tesisi yapılması ve Mogan Gölü’nün dip çamurunun temizlenmesi kararlaştırıldı.
Milliyet’e konuşan Bozoğlu, Mogan Gölü’nde dip çamuru temizliği ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Mogan Gölü’ndeki 2 milyon 668 bin 393 metreküp dip çamuru için İlçe Müdürlüğü, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekli değildir’ demiş. Oysa ki, dip çamuru gölde oksijeni tüketen kirletici atıktır. Buradan alınacak bu atığın proje tanıtım dosyasında analizi yapılmamış, içinde ne var ne yok bilinmiyor. Mogan Gölü’ne zamanında evsel ve endüstriyel atık su verildi. Mogan’ın dip çamurunda tehlikeli ağır metal var.
Simdi hiç analiz yapmadan bu atığı boru sistemi ile taşıyıp, gölün çok yakınındaki Balıkpınar Köyü 574 nolu parsele boşaltıyorlar. Mogan Gölü’nün dip çamuru elbette temizlenmeli ancak proje tanıtım dosyası hazırlayıp, bu dip çamurunun içinde ne var önce onu açıklamalılar. Ayrıca dip çamurunu boşalttıkları nokta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 12 Eylül 1994’te botanik park ilan edilmiş. Alan Özel Çevre Koruma Alanı. Buraya çamur boşaltamazlar.”

“Mogan’a dökülüyor”

Bozoğlu, “Mogan Gölü’nden alınan çamur suludur. Yüzde 50’si çamur ve yüzde 50’si de su. Bunu serdikleri zaman ortaya çıkan suyu süzüntü suyu olarak tanımlıyoruz. Bu süzüntü suyunu da tekrar Çölova Deresi’ne veriyorlar. Çölova, yeniden Mogan’a dökülüyor. Dip çamuru doğru bir noktaya bırakılmadığı için ıslah projesi ne yazık ki yeni sorunlara gebe” diye konuştu.

45 milyon TL maliyet

Bozoğlu, Mogan Gölü’nün dip çamurunu temizleme maliyetinin yaklaşık olarak 45 milyon 780 bin TL tutarında olduğunu açıkladı. Bozoğlu, “Bu zamana kadar Mogan Gölü’nde gerekli çalışmalar yapılmadığı için şimdi bu para vatandaşın sırtına yüklenecek. Çevre sorunlarını zamanında çözmezseniz yarın daha yüksek bir maliyet ile karşı karşıya kalıyorsunuz” dedi.