Akdeniz foklarına ‘7 santral’ tehdidi
Yaban hayatı koruma alanı olarak tanımlanan; Çanakkale’nin tüm kuzey kıyı bandına 7 termik santralin yapımına bakanlıktan onay çıktı. Çevre Mühendisleri Odası dava açmaya hazırlanıyor…
Çanakkale Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı, yaban hayatı koruma alanı olarak tanımlanan; Çanakkale’nin tüm kuzey kıyı bandında (Marmara denizine bakan kısmı) ithal kömürle çalışan termik santral yapımına izin verdiği ortaya çıktı. Bölgenin, dünyada nesli hızla tükenen, ürkek Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası plana karşı dava açacak.
‘Yüzlerce santral yapılabilir’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi i/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Plan’ın, Çanakkale il sınırı ile Şevketiye Köyü arasında kalan kıyı bandında ithal kömüre dayalı termik santral yapımına izin verdiği anlaşıldı.
Milliyet’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Çanakkale’nin tüm kuzey kıyılarında (Marmara Denizi’ne bakan kısmı) dışa bağımlı bir enerji politikası izleyerek ithal kömürle çalışan termik santral yapacaklar. Bölgede zaten İçtaş’ın iki termik, Enerjisa’nın ise bir doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. Planlanan Lapseki, Kirazlıdere, Bek, Naren, Biga, Karaburun ve Ağan termik santralleri planı ise inşaat aşamasında. Birileri, burayı kapatmaya başladı. Onaylanan çevre düzeni planı kapsamında bölgede yüzlerce ithal kömürle çalışan termik santral daha yapılabilecek” dedi.
‘Ekosistemi değiştirecek’
Planın Marmara Denizi’nin ekosistemini değiştireceğini belirten Bozoğlu, şöyle devam etti: “Üstelik termik santral izni verilen bölge, Akdeniz foklarının yaşam alanı. Dünyada nesli hızla tükenen foklar, son derece ürkek. Yaşamlarını sürdürebilmek için temiz bir çevre ve insanlardan uzak yerlere ihtiyaç duyuyorlar. Türkiye’de sadece 100’e yakın Akdeniz foku var. ODTÜ Akdeniz Foku Araştırma Grubu, bu bölgeye gizli kamera koydu ve dört fokun Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde yaşadığı ispatlandı.
Yaklaşık 2 ay kalan kamera, geçtiğimiz 7 Aralık’ta kaldırıldı. Kamera kayıtlan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Ancak planlanan termik santrallerin ÇED raporlarında foklardan hiç bahsedilmiyor. Termik santral firmaları fokları görmüyor, ÇED firmaları rapora yazmıyor, Bakanlık fokları sormuyor. ÇED raporuna yazmayınca foklar için önlem alma zorunluluğu kalkıyor. Bu nedenle bilgi saklıyorlar. Burada fokların olduğunu kabul etmiyorlar. Hayvanların yaşamından endişe duyuyoruz.
Plana dava açacağız
Bozoğlu, “İlk etapta yedi santral yapacaklar ama bölgeye yüzlerce termik santral daha yapılma ihtimali var. Yedi termik santral projesini yapabilmek için 2 milyon ağaç kesecekler. Bu yedi santral, bir nükleer santralden daha fazla deniz suyu kullanarak Marmara Denizi’nin ekosistemini değiştirecek” diye konuştu.