ÇEVRE Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yeni bir Kuito vakası ile karşı karşıya olunduğu belirtilerek, ozon tabakasını incelten maddeler içeren sıvılaştırılmış doğalgaz tankerinin sökülmesinin nisan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike yarattığına dikkat çekti.
İzmir 9 Eylül Gazetesi 20 Haziran 2016
Ege Telgraf Gazetesi 20 Haziran 2016
İlk Ses Gazetesi 20 Haziran 2016
Haber Ekspres İzmir Gazetesi 20 Haziran 2016
Milliyet Ege Gazetesi 20 Haziran 2016
Yeni Birlik Gazetesi 20 Haziran 2016
Aliağa Ekspres Gazetesi 21 Haziran 2016
Aydınlık Gazetesi 21 Haziran 2016
Sözcü Gazetesi 21 Haziran 2016
Ortadoğu Gazetesi 21 Haziran 2016
Kirlilikle boğuşan Aliağa’da
TEHLİKELİ madde içerdiği gerekçesiyle Avrupa’da sökümü yapılmadığı iddia edilen ve Türkiye’nin yolunu tutan Methania likit doğalgaz tankeri, Aliağa’ya getirildi. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, Fransa’da geri dönüşüm kararı verilip önce Malta’ya gönderilen ardından ‘Methania’ olan ismi ‘Ethan’ olarak değiştirilen likit doğalgaz tankerinin sökümü için Aliağa Limanına getirilmesine tepki gösterdi. Çevreciler yeni bir Kuito vakası ile karşı karşıya olunduğu belirterek, ozon tabakasını incelten maddeler içeren, sıvılaştırılmış doğalgaz tankerinin sökülmesinin insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike yarattığına dikkat çekti.
ÇMO’dan Açıklama
Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde yapılan basın açıklamasına Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Yönetim Kurulu üyesi Bülent Onat, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube başkanı Helil İnay Kınay katıldı. Baran Bozoğlu, “Ethan isimli sıvılaştırılmış doğalgaz tankeri, Aliağa Liman Başkanlığı sorumluluk sahasına söküm amacı ile Hollanda bayraklı ‘Bluster’ isimli römorkör yedeğinde çekilmiştir. Aliağa Liman Başkanlığı’ndan alman demirleme ordinosu ile geçen 6 Haziranda baştankara yapılmıştır. Hurda gemi söküm işlemleri, çevre ve insan sağlığı açısından kirletici unsurlar taşıması nedeniyle, kontrol altında bulundurulması ve çevre açısından gerekli önlemlerin alındığı bölgelerde yapılması gereken faaliyetlerdir” dedi.
Ölümcül Hastalık Riski de Taşıyor
Geçen yılın Ocak ayında Aliağa’ya getirilen ve zehir yüklü olduğunu belirttiği Kuito gemisinin yine mevzuat hükümlerine aykırı olarak ülke karasularına getirildiğini belirten Bozoğlu, “Bu gemiler yaklaşık 18 bin tonluk gaz tankeri, sıvılaştırılmış (LPG, LNG gibi) ya da sıkıştırılmış halde gaz taşıyan gemilerdir. Yıllarca faal olan gemi içeriğinde insan sağlığına büyük zarar veren ve ölümcül hastalıklara sebep olan asbest ve ozon tabakasına zarar verici gazların mevcudiyet riski bulunmaktadır” dedi. Çevre Mühendisleri, gelişmeleri takip edip soru işaretlerinin giderilmemesi halinde hukuki sürece başvuracaklarını açıkladı.