Hasanoğlan’da Tehlikeli Atık Sahası

Ankara Hasanoğlan’a yapılması planlanan 30 bin 526 ton kapasiteli atık tesisinin bölgelerinde ciddi tehlike yaratacağı endişesi ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odasından yardım isteyen Hasanoğlanlıların daveti üzerine ilçeye giden ÇMO Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Bozoğlu ve Ankara Şube yetkilisi çevre Mühendisi Cem Şahin Hasanoğlan’da teknik inceleme yaptı. İlçe merkezine 300 metre uzaklıkta yapılması planlanan atık sahasını gezen Bozoğlu ve Şahin halka hatta belediye meclisi üyelerine dahi verilmeden haber vermeden oluşturulan bölgedeki topraktan numune aldı.

Hasanoğlan halkının aktardığına göre, geçtiğimiz ağustos ayında imzalanan ve geçici olduğu söylenen protokole rağmen inşaat çalışmalarına başlandı.  Bölge halkından öğretmen Ali Kınacı, ‘Ancak 15 gün önce haberimiz oldu projeden. Protokol için geçici dendi ama belirtilen yerde inşaat çalışmaları başladı. Arsanın çevresi telle çevrildi. Zemin geçirgenliği önlemesi için ziftlendi’ dedi.

Hasanoğlan’a su sağlayan Hatip Çayının hemen çıktığı yere yapılacak olan tesisin öncelikle kendi ama Ankara’ya giden suyu da kirleteceğini belirten Kınacı,  tesisin yerleşim yerine  çok yakın olmasından duydukları kaygıyı dile getirdi.

İncelemenin ardından köy kahvesinde halkla buluşan ÇESAM Başkanı Bozoğlu ve Şahin, burada yaptıkları inceleme hakkında bilgi verdi.  ‘Hasanoğlanlıların evlerinin 300 metre ilerisine atık sahası yapılıyor, kendilerine haber verilmiyor, üstelik Belediye Başkanı belediye meclisine haber vermeden protokole imza bile atmış. Vatandaş Bakanlıktan umudu kesmiş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı arıyorlar cevap yok, gelen yok’ diye konuştu. Bozoğlu şöyle devam etti:

‘Bakanlığın yapmadığını biz yaptık, dert ettik gittik. Alanı inceledik. Halk çaresiz. Bilgi paylaşımı yok. Biz gitmeden atık dökülmüş, atığın içeriği belli değil. Belgelere baktığımızda Bakanlığın verdiği yetki ile yapılan iş birbirini tutmuyor. Buraya gelecek atık ilçenin merkeziden geçecek. Bunun yaratacağı hem gürültü hem çevre kirliliği var. Bu bir hafriyat atığı değil. Üstelik, gidince gördük ki, getirilen atık geçirimsiz bölgeye değil direk toprağın üzerine atılmış. Bu bölgede atık sahası yapılması doğru değil. Burası Hatip Çayı’nın geçiş noktası ve buradan geçtikten sonra Ankara Çayı’na dökülüyor. Ankara Çayı ise zaten kirlilik değerleri çok yüksek bir çay ve böyle devam ederse daha da kirlenecek. Ayrıca, tehlikeli olduğunu düşündüğümüz atıklar yeraltı sularına da karışacak. Bize sunulan raporlar ile ilgili Bakanlıktan bilgi istedik.

Belediyeye devlete vergi ödüyorsunuz, işin takibi onlar tarafından yapılmalı. Çevre Mühendisleri Odası’nın görevi ve sorumluluğu değildir işin takibi. Ancak biz sahadan örnek aldık. Bunu laboratuvarlarda inceleteceğiz. Sonucu da sizlerle paylaşacağız.’

Toplantıya katılan Belediye Meclis Üyesi Hakkı Koç da üyeler olarak protokolden haberdar  olmadıklarını ifade ederek, ‘Başkana sorduk, bana yazı geldi bakacağız dedi. Ama sonradan öğrendik ki, 4-5 ay önce geçici ruhsat zaten verilmiş’ diye konuştu.