IĞDIR’IN 30 KİLOMETRE UZAKLIKTA ‘UZATMALI’ NÜKLEER TEHLİKE

Bozoğlu, Hemen yanımızda en tehlikeli enerji üretim biçimi var; özellikle Iğdırlılar ciddi risk altında. Devletimiz ne yazık ki olası bir nükleer kazaya hazır değil.

Milliyet 11 Ağustos 2015

Iğdırlılar risk altında devletin kriz planı yok’
Çevre Mühendisleri Odası’ndan Baran Bozoğlu, Ermenistan’ın 77 yıl daha kullanılacağını açıkladığı, kullanım yaşı dolan Metsamor Nükleer Santrali’nin olası bir kazasına devletin hiçbir güvenlik planının var olmadığını söyledi.

EVİN DEMİRTAŞ Ankara – Ermenistan hükümeti, Türkiye sınırında bulunan ve kullanım yaşının dolması nedeniyle güvenlik tartışmalarına konu olan Metsamor Nükleer Santrali’ni 11 yıl daha kullanacağını açıkladı.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, Metsamor’un kapatılması için uluslararası arenada acilen çalışma başlatılması gerektiğini söyledi. Bozoğlu, “Hemen yanımızda en tehlikeli enerji üretim biçimi var; özellikle Iğdırlılar ciddi risk altında. Devletimiz ne yazık ki olası bir nükleer kazaya hazır değil” dedi.
I970’te inşa edilen santral Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın 32 kilometre uzaklıktayken, Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Santral, Iğdır’a 30 kilometre, Kars’a ise 100 kilometre mesafede yer alıyor. Ermenistan hükümeti, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’a yakınını karşılayan ancak kullanım yaşı dolan santralin işletim süresini 2026’ya kadar uzattı. Bozoğlu, Metsamor’un kapatılması için uluslararası arenada acilen çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.

‘İyot stoklanmalı’

Nükleer santralin riski çok yüksek bir enerji üretim biçimi olmasının yanında Metsamor’un çok eski olmasının tehlikenin boyutu artırdığını söyleyen Bozoğlu, şunları kaydetti: “Hemen yanımızda en tehlikeli enerji üretim biçimi var; özellikle Iğdırlılar ciddi risk altında. Devletimiz ne yazık ki olası bir nükleer kazaya hazır değil. Iğdırlılar olası bir kazada ne yapacaklarını bilmiyor. Dünyada bu işler planlanıyor. Kaza anında vatandaşların nerede toplanıp nereye kaçacağının planlanması ve kriz planının internet üzerinden kamuoyu ile paylaşılması gerek. Halka nükleer konusunda eğitim verilmeli, risk grupları belirlenmeli. Sığınaklarla ancak belirli güvence sağlanabilir önemli olan hastanelerin hazırlıklı olması. Iğdır Devlet Hastanesinde radyasyona karşı özel bölümler oluşturulmalı. Tiroid kanserine neden olabilecek radyoaktivitenin önüne geçmek için gerektiğinde vatandaşlara dağıtılmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Iğdır Valiliği, iyot kapsülü stoklamalı.

‘Koruyucu kubbesi yok’

İyot kapsülünün raf ömrü 30 gün. Bu nedenle stoklar sürekli güncellenmeli ve bunlar maliyet olarak görülmemeli. Herhangi bir nükleer kazada, solunum ve süt, peynir gibi gıda yoluyla radyoaktif iyot un insan vücudunda tutunamaması için insanlara doğal iyot yüklenmesi çok önemli. Bozoğlu ayrıca, “Yeni nesil nükleer santrallerde kubbe şeklinde koruyucu bir yapı bulunuyor. Metsamor’da koruyucu yok. Olası bir kazada çok eski teknoloji olduğu için çok daha fazla etkileneceğiz” dedi.