Kapsamlı Su Kanununa İhtiyaç Var…

ÇMO ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ‘Su Çerçeve Direktiflerine Göre Biyolojik İzleme Çalıştayı’nda Bozoğlu, kapsamlı bir su kanununa ihtiyaç olduğunu söyledi…

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün  birlikte geçekleştirdiği  ‘Su Çerçeve Direktiflerine Göre Biyolojik İzleme Çalıştayı, 3 Haziran Cuma günü gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Oda olarak hep eleştiren taraf olarak değerlendirildiklerini belirterek, ‘En büyük eksikliğimiz sesimizi duyuramamak. Biz her şeyi değil yanlışı eleştiriyor, doğruyu da takdir ediyoruz. Bakanlıkla ortak yaptığımız bu çalıştayla sesimizi daha iyi duyurabileceğimizi umuyorum’ dedi.

‘Kapsamlı Su Kanununa İhtiyacımız Var…’

Dünya Çevre Günü öncesine denk gelen çalıştayda mevcut çevre sorunlardan söz etmeyeceğini ifade eden  Bozoğlu şöyle konuştu:

‘Bugün ne Ankara Çayı’ndaki kirliliği, ne Van gölüne kanalizasyon deşarjını, ne Tuz Gölü üzerindeki madencilik faaliyetlerini ne de kuraklık ile ilgili yaşananları konuşacağım. Özellikle burada bulunanlar sorunları ve nedenlerini biliyor. Ben çözümü konuşmak istiyorum. Ülkemizin çok değerli ve deneyimli bürokratları var, kimyageri, biyoloğu, laborantı, çevre mühendisi var. Yani sorunları çok rahat çözebileceğimiz kadrolarımız var.

Sorunumuzun temeli çok başlılık. Su yönetimini de kapsayan bir Çevre Bakanlığına ihtiyacımız var. 1926 yılından kalan bir Su Kanunu ile artık suyumuzu yönetemeyiz. Önümüzdeki günlerde bir Su Kanunu Taslağı gündeme gelecek. Biz ÇMO olarak bu konuyu yakından takip ediyor, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Sağlıklı bir su kanunu oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyoruz.’

Genel Başkan Bozoğlu biyolojik izlemenin önemine de vurgu yaparak sözlerini, ‘Konu bütün canlıların, hepimizin dünü, bugünü ve yarını açısından çok önemli’ diye noktaladı.