Türkiye’nin en önemli doğal parklarından olan Manyas Kuş Cennetinin yanı başına sanayi bölgesi kurulmak isteniyor.
Hürriyet Pazar 08 Mart 2015
İsterseniz neyi mahvetmek üzere olduğumuzu şöyle bir hatırlayalım
125 Milli parktaki pelikan sayısı.
1992 Gölün ekolojisini bozan taşkın setinin yapım tarihi.
23 Göldeki balık çeşidi sayısı.
Bugünlerde, Manyas Gölü’nün basında kuşlar değil kara bulutlar dolaşıyor. Adı üstünde: Kuş Cenneti. 11er yıl 266 kus türünden milyonlarcasına ev sahipliği yapan bir yerden bahsediyoruz. Üstelik, Türkiye’nin hızla kuruyan ya da kirlenen sulak alanlarından kaçan kuşların da son sığınağı, örneğin, kuruyan Tuz Gölü ve kirlenen Gediz Deltası nedeniyle Manyas Gölündeki flamingo sayısı düzenli olarak artıyor. Aynı şekilde Burdur Gölü nden kaçan nesli küresel ölçekte tehlikedeki dik kuyrukların can havliyle kendisini attığı yer de burası.
Pelikanlar için TOKİ Kuşların cinsel yaşamına insan olarak bizim de bazı katkılarımız oluyor. Misal. Manyas Gölü tepelipelikanın insan eliyle yapılmış yuvalarda ürediği dünyadaki tek örnek alan.
Yapay yuvalarda ortalama 125 çift tepelipelikan ürüyor.
Kuşlar için DOĞUMHANE
Manyas kuşlar için bir saadet yuvası. Alanda üreyen kuşların başında karabatak, küçük karabatak, çeltikçi, kaşıkçı, gribalıkçıl, gece balıkçılı ve alacabalıkçık gibi türler geliyor.
Ölüm fermanı gibi.
Manyas Kus Cennetini ‘sanayi cehennemi ne çevirecek proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nca onaylandı (şaşırdık mı?) Böylelikle Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevıe Düzeni Planıyla birlikte Manyas’a kuş uçuşu 8 kilometre uzaklıktaki bölgede 1 ‘inci derece tarım arazilerine çok sayıda sanayi tesisi kurulmasının önü açıldı.
Konuyu gündeme taşıyan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, planlamada yer alan sanayi bölgesinin hayata geçirilmesi halinde gölün suyuyla birlikte havasının ila kirlenmesinin söz konusu olduğunu belirtiyor. Bölgede ne tür bir sanayinin yer alacağını ilgili Bandırma Belediye Başkanı da dahil kimsenin bilgisi olmadığına dikkat çeken Bozoğlu, “Bir plan var ama kimsenin içeriğine dair bir bilgisi yok. Örneğin bölgede tekstil sanayii olursa göl hem kuruma hem de aşırı kirlenmeyle karşı karşıya kalacak” diyor.
Hürriyet Kampüs 11 Mart 2015