Mogan Gölünde Skandal Bitmiyor

Baran Bozoğlu: Yolların yapılmasına karşı değiliz ama bunu nereye ve nasıl yaptığınız çok önemli. Burası bir sulak alan ve sulak alanlarda çevresel etkileri azaltmak amacıyla bir koruma bandı olması gerekir.

Hürriyet Ankara 31 Ekim 2015

Zaman Gazetesi 01 Kasım 2015

Mogan Gölü’ndeki çevre felaketlerine bir yenisi daha eklendi. İnşaatına başlanan köprülü kavşağın ayakları için göl kenarındaki sazlıkları kesen Karayolları ekipleri, sulak alanı da moloz yığınıyla doldurdu.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Ankara-Konya karayolu üzerinde devam eden ‘köprülü kavşak’ projesi için dikilen beton köprü ayaklarının yerleştirilmesi sırasında Mogan Gölü’nü çevreleyen yaklaşık 10 dönümlük alandaki sazlıklar iş makineleriyle kesilip, ezildi.

MOLOZLA DOLDURULDU

Kum sazlık yığınlarıyla dolan sulak alan, göle doğru taş ve moloz yığınlarıyla doldurulmaya başlandı. Ankara Hürriyet’le birlikte alanda incelemelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu da gördüklerine isyan etti.

EKOSİSTEM KORUNMALI
Göl çevresindeki endemik türlerin korunması gerektiğini belirten Bozoğlu. “Burası kuşların beslenme ve barınma alam. Kendi içinde gölü koruyan ve besleyen bir ekosistemi var. Köprünün yapılış şeklini görünce golün içinin daha da doldurulacağını görüyoruz” dedi.

‘SAZLIKLAR SADECE ÇALI YIĞINI DEĞİL’

SAZLIKLARIN yok edildiği ve inşaat alanına dönen sulak alanda incelemelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası Çevıe Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu da şunları söyledi: “Yolların yapılmasına karşı değiliz ama bunu nereye ve nasıl yaptığınız çok önemli. Burası bir sulak alan ve sulak alanlarda çevresel etkileri azaltmak amacıyla bir koruma bandı olması gerekir. Ancak burada bandı geçip, direkt golün içine köprü yapıldığını görüyoruz. Endemik türlerin ve canlıların korunması gerekiyor. Sazlıkları sadece bir çalı yığını olarak görmemek gerekiyor. Kendi içinde gölü koruyan ve besleyen bir ekosiste mi var. Aynca buradaki kuşların da beslenme ve barınma alanı.
Köprünün yapılış şeklini görünce golün içinin daha da doldurulacağım görüyoruz. Mogan’ın kurtarılması hedeflenirken, direkt golün ortasına taşları doldurarak inşaat yapmak bu protokolün işlemediğini gosteriyor. Şu an protokol çökmüş durumda. Gölün kurtarılması için akademik çalışmalar yapılıyor ancak siyasi iradenin böyle bir kaygısının olmadığını görüyoruz.”