‘NÜKLEER SANTRAL ESKİ BİR TEKNOLOJİ’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Evrensel Gazetesi’ne verdiği röportajda, Türkiye’de nükleer santraller yapılması isteğini eleştirerek, ‘Nükleer Santral, yeni bir teknolojiymiş  gibi gösteriliyor oysa çalışma sistemi olarak eski bir teknoloji’ dedi.

Evrensel Gazetesi muhabirinin nükleer santraller hakkında sorularını yanıtlayan Bozoğlu, Türkiye’de bu santrallerin yapılmasını doğru bulmadığını belirterek, ‘Dünya bundan vazgeçip rüzgar güneş santrallerine yönelmişken hala nükleerde ısrar etmek politik bir karar diye düşünüyorum’ diye konuştu. Baran Bozoğlu şöyle devam etti:

‘Nükleer santral kamuoyunda yaratılmaya çalışan algı gibi, ileri bir teknoloji değil. Bir enerji üretim biçiminin karmaşık görünmesi ve kullanılan hammaddesindeki farklılık o enerji üretim biçimini teknolojik yapmaz. Nükleer santrallerin elektrik üretim biçimi, suyun buharlaştırılması ve bu buhardan tribünlerin döndürülmesi ile elektrik üretilmesidir. Suyun buharlaşması için gereken ısı nükleer yakıt çubuklarındaki radyoaktif ışımayla oluşan ısıdan elde edilmekte. Dolayısıyla sistem termik santralden çok da farklı değil. Bu durumu nükleer santral yapmayı hedefleyen Rusya devletinin enerji şirketi olan Rosatomun uzantısı olan ve Mersin Akkuyu`da nükleer santral yapmaya çalışan NGS şirketi de kabul ediyor. İnternet sitesinde de bu görülebilir. ‘

Nükleer santrallerde önemli sorunun atıklar olduğuna vurgu yapan Başkan, dünyada bile nükleer atıkların sorun olduğunun altını çizerek, ‘Yapımı üstlenen firma atıkları taşıyacağını söylüyor. Oysa soğumanın gerçekleşmesi için en az 5 yıl bu atıkların Türkiye’de depolanması gerekiyor. Ülkemizin deprem bölgesi olduğu düşünülürse riskin büyüklüğü anlaşılır’ diye konuştu.

1,5 yıl önce basına yansıyan ancak geçmişi daha da öncelere dayanan İzmir Gaziemir`deki fabrikada radyoaktif ve tehlikeli atıkların bulunduğu ve benzer bir biçimde Manisa Köprübaşı`nda geçmişte açılan uranyum maden tesisinin açık bir şekilde bırakıldığını anlatan Başkan Bozoğlu, bu alanlara dair herhangi bir kurumdan somut adımlar atmadığını buralar için henüz çözüm üretilmediğini ve söz konusu alanların halen zehir saçmaya devam ettiğini söyledi.