SAMSUN’DA HAVA KİRLİLİĞİ

Ekip Gazetesi, 18.01.2015

Gazete Arena, 18.01.2015

Olay Gazetesi, 18.01.2015

Hedef Halk, 18.01.2015

Terme Vizyon Gazetesi 26 Ocak 2015

 

Samsun’da hava kirliliği sınır değerleri 210 kez aşılmış

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Samsun’da yaptığı teknik incelemelerde bulunduğunu belirten Bozoğlu, “Samsun’da hava kirliği değerleri 210 kez aşılmış durumda” dedi CMO Samsun Şube merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Bozoğlu, Samsun’da yoğun bir hava kirliliği yaşandığını, tablolar eşliğinde anlattı. Baran Bozoğlu, Oda’nın şube olduktan sonraki ilk yerinin açılışı için Samsun’a geldiğini söyledi. Açılışa ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu’nun yanı sıra, ÇMO üyeleri ve Samsun’da ki diğer Oda ve Sendika temsilcileri katıldı. Hava Kirliliği Ölçüm Merkezleri, eksikliklerine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının en iyi çalışan birimi olduğunu ifade eden Bozoğlu, kirlilikte kabul edilebilir oran Avrupa için 50mikrog/m3 iken, Türkiye için 100mikrog/m3’tür. Samsun’da iki yerde ölçüm merkezi var. Buralardan alınan 2014 yılı sonuçlarına göre Samsun’da olması gereken 50 mg/m3’lük değer tam 210 kez aşılmış durumda. AB uyum yasalarına göre 36 kez aşılması durumunda acil önlem alınması gerekiyor. Samsun halkı 365 günün yalnızca 150 günü temiz hava solumuş 2014 yılında” diye konuştu.

TERME 1. DERECEDE TARIM VE MERA ALANI

Türkiye’de sürekli plan yapıldığını ancak bunların birbirleriyle bağlantısı olmadığını kaydeden Bozoğlu, Terme’nin birinci derecede tarım ve mera alanı olduğunu söyledi. Tarım Bakanlığının kamu spotlarına atıfta bulunan Bozoğlu, “Bakanlık hem plan yapıyor hem de bu plana uymayarak bölgeye termik santral yapıyor. Ülkemizde çevre dostu binalar yapılacak olsa yüzde 25 enerji tasarrufu olacak. Enerjideki kayıp kaçağı önleyecek olsak yüzde 25 enerji tasarrufu sağlamalıyız. Bunları yapmadan istediğiniz kadar santral yapın, sorun çözülmez. Üstelik Bakan enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağını söylüyor. İthal kömürle termik santral olunca dışa bağımlı olunmuyor mu?” şeklinde konuştu.

ÇED’LERİN TAMAMI SANAL

“Biz mühendisler projelere karşı değiliz. Biz projelerde ÇED uygulaması olmamasına karşıyız”diyen Bozoğlu, Türkiye’deki ÇED’lerin tamamı sanal olduğunu öne sürdü. Bozoğlu, Bozoğlu, “ÇED raporlarını onaylayan bakanlıkta program yok, programdan anlayacak personel yok. Onaylanan ÇED’lerin hepsi sanal ve bilim dışı” dedi. ÇED raporlarında, raporu hazırlayan şirket tarafından modelleme çalışması yaptığını anlatan ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, rapor hazırlanırken, rüzgârı, termik santrallarda bacadan çıkacak toz miktarının ne kadar olacağını hesapladığını ve bilgileri söz konusu programa aktardığını belirtti. Bozoğlu, “Hazırlanan ÇED raporundaki veriler girildikten sonra, çevrenin ne kadar etkileneceğinin haritası çıkarılır. Çevre Bakanlığı’da bu verilerle birlikte doğru bir şekilde araştırması yapması gerekmektedir. Ancak ne bakanlığın ne de il müdürlüklerinin elinde bunu kontrol edecek modelleme programı yok. Bu nedenle onaylanan ÇED’ler sanal ve bilim dışı. Bu durumda modellemede yapılan hatalar ya da kötü niyetli girişimler kontrol edilmeden ÇED olumlu kararları veriliyor. Yani ÇED var mı yok mu önemi kalmıyor” diye konuştu.


Bozoğlu: Meslek odaları susturulmaya çalışılıyor

Samsun Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Samsun Şubesi’nin açılışına katılan ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’ne (TMMOB) yönelik yasada değişiklik yapılarak meslek odalarının susturulmaya çalışıldığını öne sürdü, hizmete giren ÇMO Samsun Şubesi’nin açılışını Genel Başkan Baran Bozoğlu, ÇMO Samsun Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sema Arıman, ÇMO Samsun Şube Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülfem Bakan, üyeler ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri yaptı. Açılış sonrası konuşan ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Bugün Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’ne (TMMOB) dair hükümetin çeşitli yasal düzenlemeleri var. TMMOB yasasına değişiklik yapılarak meslek odaları susturulmaya çalışılıyor. Meslek odalarının söylediği sözlerin kamuoyunda yankı bulması engellenmeye çalışılıyor. Bu TMMOB yasasına rağmen direnerek, gittikçe büyüyerek ve akıntıya karşı kürek çekerek mücadele ediyoruz. Biz ÇMO olarak Türkiye’nin her tarafında yaşanan problemlere dair mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘ÇOK DİKKAT ETMEK GEREKİYOR’

Samsun’da hava kirliliği sınır değerlerinin 210 kez aşıldığını söyleyen Bozoğlu, “Samsun’da büyük problemler var. Şuanda Samsun merkezinde hava kirliliği yoğun bir şekilde devam ediyor. Avrupa Birliği sınır değerleri normalde 50 mikrogram/metreküp iken Türkiye’de bu sınır değer 100 mikrogram/metreküptiir. Avrupalılardan ciğerimiz daha mı kötü durumda. Avrupalıların ciğeri ciğerde, bizim ciğerimiz ciğer değil mi sorusunu soruyoruz. AB’deki sınır değeri 50 iken, bizdeki sınu- değeri neden 100’dür. Samsun’da da bu sınır değer 210 defa aşılmış durumda. Ciddi bir hava kirliliği var. Aynı zamanda temiz hava eylem planı da halen ortaya konulmamış durumda. 20142019 yıllarını kapsayan eylem planını da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü halen yayınlamadı. Tüm bu gerçekliğe rağmen hava akımının da doğudan kente doğru geldiği öngörüsünde bulunduğumuzda bu bölgedeki yapılacak olan sanayi ve enerji yatırımlarına çok dikkat etmek gerekiyor. Bu anlamda Terme’de yapılması planlanan termik santralin de Türkiye ve Samsun için çok yararlı olmayacağı yönünde bir endişemiz var. Bundan sonraki süreci de şubemiz takip edecek” diye konuştu.

‘ORTAYA ÇIKARMAK BİZİM GÖREVİMİZ’

İlk ÇMO’nun Samsun’da temsilciliğini 1997 yılında kurduklarını ifade eden ÇMO Samsun Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sema Arıman ise, “Türkiye genelinde 13 bin üyemiz, odamızda da şuanda yaklaşık 400’ün üzerinde kayıtlı üyemiz var. Samsun’da yaşayanlar olarak bazı şeylerin farkında değiliz. Bunları bilimsel verilerle ortaya çıkarmak bizim görevimiz” şeklinde konuştu. Açılışın ardından Genel Başkan Bozoğlu ve beraberindekiler pasta kestiler.