Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kaçak sarayda oturuyor

Kolin Şirketler Grubu tarafından Soma Yırca köyünde yapılmak istenen termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi nedeniyle, TMMOB sözcüsü ve ÇMO adına Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte köye giden Bozoğlu, muhtar Mustafa Akın ve köylülerle bir araya geldi,  zeytin fidanı dikti.

ÇMO Başkanı Bozoğlu burada köylülere ve basına yaptığı konuşmada, Yırcalıların acısını paylaşmak, yalnız olmadıklarını göstermek için bölgeye geldiklerini söyledi. Baran Bozoğlu, ‘Artık Türkiye’nin planlı hareket etmesi gerekiyor. Burada yapılacak termik santral için alınan kamulaştırma kararı Danıştay tarafından durduruldu, ama iptal edilmedi.

Şu noktada sevinecek, mücadeleyi bırakacak durumda değiliz. Bugün hükümetin uyguladığı enerji politikası tam anlamıyla rant ve talan politikasına dönüştü’ diye konuştu. ÇMO Başkanı şöyle devam etti:

‘Biga’da 17, Adana’da 20 termik santralın bu şekilde yapılmak isteniyor. Türkiye’nin başındaki Cumhurbaşkanı kaçak sarayda oturmaktadır. Bunun varlığı da bu şirketlere güç vermektedir. Yırca köyünde zeytinlik alanda yapmak istediği termik santral projesi için onaylanan ÇED projesinde zeytinliklerin kesileceğinin gizlendi. 17 Mart’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararında birçok eksikler, usulsüzlükler var. Şirket, ÇED raporunda yer alan birçok taahhüdü yerine getirmemiştir. ÇED raporunun bir an önce iptal edilmesi, şirkete yalan beyan nedeniyle ceza kesilmesi gerekmektedir. Sayın Çevre Bakanını 3 dakikalığına Çevre Bakanı olamaya davet ediyorum.’

ÇED raporun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden söz edilmediğini, ÇED raporunda belirtilmeyen bir husus uygulamada gerçekleştirilemeyeceğini kaydeden Bozoğlu, hukuki incelemeyi başlattıklarını ve konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör de konuşmasında, AKP’nin aldığı acele kamulaştırma kararıyla tarım alanlarını rant uğruna betonlaşmaya dönüştürdüğünü vurguladı. Doğayı, çevreyi kirleten santralin bu bölgede yapılmasına karşı olduklarını belirten Güngör, “Soma’da daha önce pamuk ekilirdi, bağlar vardı. Bu politikalar nedeniyle bunların hepsi yok oldu. Üreticilerimiz maden ocaklarında işçi konumuna geldiler” dedi.

Greenpace, Tema gibi sivil toplum örgütleri, ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte yaklaşık 150 adet zeytin fidanı dikildi.  ZMO Başkanı, daha sonra buraya 6 bin adet fidan dikileceğini söyledi.

Yırca Köyü dönüşü, Soma’da yaşamını yitiren 301 madencinin mezarını da ziyaret eden grup burada bir dakikalık saygı duruşunda ve benzer kazalarının yaşanmaması dileğinde bulundu.

Haberin Kupürleri

Birgün Gazetesi 10.11.2014

 

Hürriyet Gazetesi 10.10.2014

 

Zaman Gazetesi 10.11.2014 

 

Yenigün Gazetesi (İzmir) 10.11.2014

İzmir 9 Eylül Gazetesi 10.11.2014

Haber Ekspres Gazetesi 10.11.2014

 

Milliyet Ege Gazetesi 10.11.2014

Son Dakika Gazetesi 10.11.2014

Cumhuriyet 10.11.2014

Bugün Gazetesi 10.11.2014

Özgür Gündem Gazetesi 10.11.2014

Evrensel Gazetesi 10.11.2014

Vatan Gazetesi 10.11.2014